مزاج بلغمی
افراد بلغمی غالبا چهره ای سفید دارند و پوست بدن آنها سرد و نرم است. مردان و زنانی که در این گروه قرار می گیرند افرادی پرحوصله و صبور هستند که درک صبوری بیش از حد آنها برای اطرافیان غیرقابل تحمل است. این افراد معمولا آرام صحبت می کنند و در گروه افراد خوش خواب و کم حافظه محسوب می شوند که تمایل چندانی به کارهای پر جنب و جوش ندارند.بهترین رژیم غذایی برای بلغمی مزاج ها استفاده از گوشت گوسفند به همراه ادویه هایی نظیر زیره و دارچین است. مردان و زنان بلغمی در صورتی که رژیم غذایی خود را رعایت نکنند با اختلال های نظیر پرخوابی، عطسه، سردرد، التهاب لوزه ها و ریفلاکس معده رو به رو می شوند.
براساس متون طب سنتی، افراد بلغمی استعداد ابتلا به بیماریهایی مفصلی-استخوانی مانند روماتیسم را دارند. این افراد علاوه بر این ممکن است اختلالهایی نظیر درد معده، سنگینی سر، تنگی تنفس، دیرهضمی، درد زانو، گرفتگی ماهیچه پشت گردن، خواب آلودگی و تپش قلب را نیز در طول زندگی تجربه کنند. از اینرو لازم است که این افراد برای ایجاد تعادل در بدنشان از راهنمایی و مشاوره متخصص طب سنتی در این زمینه کمک بگیرند و با اصلاح رژیم غذایی و گنجاندن برخی از گیاهان دارویی در وعدههای غذایی برای ایجاد تعادل و هماهنگی در اخلاط بدنشان اقدام کنند.
حرکات کند، حافظه ضعیف، کندی یادگیری و تمایل به سکون از جمله ویژگیهای افراد بلغمی است. این افراد عموما کسلکننده هستند و در صورتی که در جمع قرار بگیرند، نمیتوانند آن طور که باید و شاید هم صحبت خوبی برای دیگران باشند. آنها زیاد اهل جنب و جوش نیستند و ترجیح میدهند، وقتی در جمعی قرار میگیرند بیشتر بیننده و شنونده باشند. این افراد بهشدت صبور هستند و قابلیت زیادی برای مدیریت و اجرای پروژههای بازرگانی و مالی دارند. زیرا این افراد در عین حالکه گوشهگیرند بهشدت افراد تیزبین و نکته سنج هستند که به راحتی میتوانند مو را از ماست بیرون بکشند. این گروه اگر چه مانند افراد دموی مزاج عموما چاق هستند و اضافه وزن دارند اما رنگ پوست آنها مانند این گروه برافروخته و سرخ رنگ نیست.
بهترین موادغذایی و خوراکیها برای گروه بلغمی مزاج که طبع سرد وتر دارند، گنجاندن گوشت قرمز مانند گوشت شتر و گوشت گوسفند است. پیشنهاد ما این است که اگر تا امروز کمتر از ادویهها استفاده میکردید از این به بعد در وعدههای غذایی و نیم چاشتهای خود ادویههایی مانند دارچین، هل، زیره، زعفران، سیر و خردل را بگنجانید. تهیه غذا از سبزیهایی مانند نعنا، کرفس، ریحان، جعفری، ترخون، مارچوبه و کدوحلوایی نیز از جمله مواردی است که به تعدیل مزاج افراد بلغمی کمک میکند. از اینرو بهتر است در هفته دست کم 3تا 4 بار از غذاها و خوراکیهایی استفاده کنید که موادغذایی ذکر شده در مواداولیه آن وجود دارد.
افرادی که مزاج آنها بلغم است بهتر است از مصرف غذاها و میان وعدههایی که در آنها از موادغذایی چون لبنیات، سیب زمینی، عدس، قارچ، گوشت گاو، گوشت گوساله استفاده شده، پرهیز کنند. این موادغذایی درصورتی که بیقاعده و بیش از اندازه توسط افراد بلغمی مورد استفاده قرار گیرد موجب تشدید میزان سردی و رطوبت در بدن آنها شده و مشکلاتی را برای آنها به همراه میآورد. علاوه بر این، افرادی که مزاج بلغمی دارند برای پیشگیری از افزایش سردی و رطوبت در بدنشان بهتر است درمصرف میوههایی مانند خیار، کیوی، نارنگی، لیموشیرین و اکثر میوههای ترش مزه پرهیز کنند یا مصرف آنها را به حداقل برسانند.
رعایت نکاتی ساده و کاربردی در طول روز به شما کمک میکند تا با سادهترین شیوهها بتوانید عوارض احتمالی غلبه بلغم بر بدنتان را کنترل کنید.
- در طول روز دست کم 20 دقیقه ورزش کنید. بهترین راه آن است که صبح زود یا بعد از وعده شام بعد از گرم کردن بدن پیادهروی کنید.
- ماندن در تختخواب موجب افزایش تولید بلغم در بدن میشود. بنابراین بهتر است همزمان با طلوع آفتاب از تختخواب برخیزید.
- بهتر است از چرت عصرگاهی بهویژه بلافاصله پس از وعده غذایی ناهار خودداری کنید.
- از قرار گرفتن در محیطهای سرد و مرطوب بهمدت طولانی پرهیز کنید.
- برای کاهش و کنترل میزان رطوبت و سردی بدنتان در هفته یک تا 2بار با عصاره بابونه و مرزنجوش حمام کنید.
- بهتر است نیم ساعت پیش از مصرف وعدههای غذایی و یک ساعت پس از آن از نوشیدن آب خودداری کنید.
- به این دلیل که دستگاه گوارش در افراد بلغمی ضعیف است بهتر است در مصرف غذا و موادخوراکی زیادهروی نکنید. سعی کنید بین وعدههای غذاییتان10 ساعت فاصله زمانی داشته باشید.